Υδροθεραπεία, Αρμονία Κέντρο Αποκατάστασης

Υδροθεραπεία

Την ευεργετική δύναμη του νερού και τις φυσικές του ιδιότητες αξιοποιεί στα προγράμματα υδροθεραπείας που εφαρμόζει το Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία, προσφέροντας στους ασθενείς του τη δυνατότητα να επιστρέψουν λειτουργικότεροι στην καθημερινότητά τους και μάλιστα ταχύτερα από ότι με συμβατικές μεθόδους.

Η υδροθεραπεία αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης μετά από καταστάσεις όπως, ορθοπαιδικές, εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αθλητικές κακώσεις, εγκεφαλική παράλυση, μετεγχειρητική αποκατάσταση, καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις και παραπληγία-τετραπληγία. Συμβάλλει στην ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς, τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης, αλλά και στην εκ νέου εκπαίδευσή του στη βάδιση, ενώ συνιστά ένα ζωτικό κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης της αποκατάστασης.

Η υδροθεραπεία και η δύναμη του νερού

Η υδροθεραπεία αξιοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, οι οποίες βασίζονται στις φυσικές του ιδιότητες, όπως είναι η άνωση, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση ρευστού.

Ειδικότερα, η άνωση βοηθά στην ευκολότερη και πιο ελεύθερη κίνηση των άνω και κάτω άκρων, αλλά και της σπονδυλικής στήλης, χωρίς καμία επιβάρυνση στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλύτερη μυοσκελετική λειτουργία. Κατά την εμβύθιση ενός ασθενούς στο νερό μέχρι το ύψος της λεκάνης το βάρος που καλούνται να υποστηρίξουν τα κάτω άκρα είναι το ήμισυ του κανονικού του βάρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευκολία της κίνησής του. Όταν δε ο ασθενής βυθιστεί μέχρι τον θώρακα και τον αυχένα, η αίσθηση του βάρους μειώνεται στο 30% και το 10% του κανονικού του βάρους αντίστοιχα.

Η υδροστατική πίεση συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, μειώνοντας οιδήματα και αιματώματα, αλλά και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, αφού εφαρμοζόμενη στο στήθος οδηγεί στην αποβολή αέρα από τους πνεύμονες.

Η δε αντίσταση ρευστού –που αυξάνεται όσο γρηγορότερη είναι μια κίνηση μέσα στο νερό- αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τον φυσιοθεραπευτή στην κινησιοθεραπεία, προσφέροντας ταχύτερη και πιο ασφαλή αποκατάσταση. Η αντίσταση του νερού εμποδίζει την κίνηση του σώματος, δύναμη που αναπτύσσεται ομοιόμορφα και την ίδια στιγμή σε όλες τις μυϊκές ομάδες, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή αποθεραπεία, για παράδειγμα στην περίπτωση της βάδισης, που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον ίδιο τρόπο εκτός νερού. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την άνωση η αντίσταση ρευστού βοηθά στην ενδυνάμωση και των πλέων αδύναμων μυών. Πέραν δε του φυσικού της χαρακτήρα, μπορεί να ρυθμιστεί και μηχανικά.

Οι ιδιότητες αυτές έρχονται να αναδειχθούν περαιτέρω με την ιδανική θερμοκρασία του νερού για θεραπευτικούς σκοπούς, που κυμαίνεται μεταξύ 33 και 35° C. Εμβυθίζοντας τον ασθενή σε ζεστό νερό, επιτυγχάνεται η μυϊκή χάλαση των μυών, μειώνονται οι νευροπαθητικοί πόνοι και περιορίζεται η σπαστικότητα.

Πώς επιδρά η υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία έχει πολλαπλά οφέλη:

Μειώνει τη βαρύτητα στην αρχική κινητοποίηση του ασθενούς, διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης χωρίς επιβαρυντικές φορτίσεις, περιορίζει τους μυϊκούς σπασμούς, πετυχαίνει τη μυϊκή χαλάρωση και ενδυναμώνει τους αδύναμους μυς.

-Επίσης, βελτιώνει τις τεχνικές βάδισης, αποκαθιστά την ισορροπία του σώματος και τη σταθερότητα του κορμού, προλειαίνει το έδαφος για ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις και μειώνει την ευαισθησία στον πόνο.

-Συμβάλλει στη βελτίωση της περιφερικής και λεμφικής κυκλοφορίας, άρα και στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων.

-Επιπλέον, βελτιώνει την αερόβια ικανότητα, περιορίζει τον φόβο πτώσης και βοηθά στην ταχύτερη αποθεραπεία μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

-Πέραν δε των λειτουργικών της αποτελεσμάτων, επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των ασθενών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ηρεμίας, χωρίς άγχος.

Οι σύγχρονες υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Αρμονία

Η Αρμονία με την κατάλληλη υποδομή των εγκαταστάσεών της –μια σύγχρονη πισίνα 2 επιπέδων– τον εξειδικευμένο και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό της (που περιλαμβάνει υδρομασάζ, ηλεκτρικό γερανό, ποδήλατο και διάδρομο πισίνας, δινόλουτρα και ειδικούς πλωτήρες), αλλά και με την εξειδίκευση των θεραπευτών της σε σύγχρονες υδροθεραπευτικές τεχνικές, επιτυγχάνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αποκατάσταση των ασθενών.

Η Αρμονία αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Παρέχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, πέραν της υδροθεραπείας, όπως είναι οι φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Στόχος των προγραμμάτων της είναι ο ασθενής να επιστρέψει λειτουργικός στην καθημερινότητά του, ανακτώντας την ποιότητα ζωής του και την αυτονομία του.