Φυσικοθεραπεία, Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία

Φυσικοθεραπεία

άνθρωπος
δίπλα

Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας θέτει σε εφαρμογή φυσικά μέσα και μεθόδους, ώστε να αντιμετωπίσει κινητικά ελλείμματα που είναι συνέπεια μιας σειράς μυοσκελετικών, νευρολογικών, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, οστεοαρθρίτιδες, ρήξεις μηνίσκων-χιαστών, κατάγματα, χρόνιες αποφρακτικές πενυμονοπάθειες και πολλές ακόμα παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικά προβλήματα τον ασθενή, τα οποία δυσχεραίνουν τη ζωή του.

Σε αυτό το σημείο ο καταρτισμένος πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής, πατώντας στέρεα σε κινησιολογικές. εμβιομηχανικές, ανατομικές νευροφυσιολογικές και βιολογικές βάσεις, ανακουφίζει από τον πόνο, ενδυναμώνει, διατείνει δομές και επανεκπαιδεύει το σώμα πάντα με γνώμονα τη λεπτομερή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση κατά την πορεία του προγράμματος. Πέραν δε της αποκατάστασης της κινητικότητας και της δύναμης του ασθενούς, ο φυσικοθεραπευτής φροντίζει να βάλει φρένο στη μετατροπή του εκάστοτε ελλείματος σε μόνιμη βλάβη ή αναπηρία.

Η δράση του αναπτύσσεται σε στενή συνεργασία με τον φυσίατρο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποκατάστασης. Η φυσικοθεραπεία δημιουργεί έτσι τις απαραίτητες συνθήκες που θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο για τον ασθενή όσο και για το οικογενειακό του περιβάλλον, που επωμίζεται σε μεγάλο βαθμό το βάρος των κινητικών δυσκολιών του.

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή όμως, πέραν της ενδυνάμωσης του σώματος και της ανάκτησης των προηγούμενων λειτουργιών του στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, είναι και να προετοιμάσει τον ασθενή για τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και για το πώς θα τις διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο. Γι’ αυτό και η συμβολή του δεν περιορίζεται μόνο στην ανάκτηση της σωματικής λειτουργικότητας, αλλά και στην ψυχολογική ανάταση του ασθενούς.

Άλλωστε, η αποφασιστικότητα, η πειθαρχία και η προσήλωση στον στόχο απαιτούν το ψυχικό σθένος του ασθενούς, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ενισχύει ο φυσικοθεραπευτής με τη δουλειά του. Η σχέση που αναπτύσσει δε με τον ασθενή είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσει τον βασικό του στόχο, την αποκατάσταση της λειτουργικής αυτονομίας του ασθενούς και την ομαλή επανένταξή του στην καθημερινότητα.

Σύγχρονα μέσα στη διάθεση της φυσικοθεραπείας

Πλέον η φυσικοθεραπεία έχει στη διάθεσή της σύγχρονες και προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους και πρακτικές, από την κινησιοθεραπεία και την ηλεκτροθεραπεία μέχρι τα κύματα υπερήχων, τα μαγνητικά πεδία, την πρεσσοθεραπεία και το Techar (συσκευή χωρικής και αντιστατικής διαθερμίας) και το laser, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις.

Η φυσικοθεραπεία ως επιστήμη υγείας συνεπικουρεί σχεδόν το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων, όπως τη γενική χειρουργική, την ορθοπαιδική, τη νευρολογία, την καρδιοχειρουργική και την πνευμονολογία, αποδεικνύοντας καθημερινά τον ρόλο της στην βελτίωση της υγείας των ασθενών.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία ο ασθενής βρίσκεται σε ένα άκρως ελεγχόμενο, ασφαλές και παράλληλα ευχάριστο περιβάλλον. Όλα τα μέσα για να ανακάμψει σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα. Επόμενο στάδιο είναι  να επανενταχθεί σταδιακά στην προσωπική και επαγγελματική του καθημερινότητα και στις αυξημένες κινητικές και όχι μόνο ανάγκες της. Με εξειδικευμένες τεχνικές και μεθόδους, όπως PNF. Bobath, Manual Therapy, Mulligan και Kinesiotaping, η φυσιοθεραπευτική ομάδα του «ΑΡΜΟΝΙΑ» αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περιστατικά ποικίλων παθολογιών, τόσο νευρολογικής όσο και μυοσκελετικής φύσεως, πάντα με σεβασμό στα προσωπικά όρια του εκάστοτε ασθενή. «Ένα ταξίδι πολλών μιλίων, ξεκινά με ένα απλό βήμα». Στην εν λόγω φράση κρύβεται η δύναμη της φυσικοθεραπείας και ο ξεχωριστός της ρόλος σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης έπειτα από έναν τραυματισμό ή μία πάθηση.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα από τα πολύτιμα εργαλεία του Κέντρου Αποκατάστασης Αρμονία στην αποστολή της για τη θεραπεία και αποκατάσταση των λειτουργικών ελλειμμάτων που προκλήθηκαν από παθήσεις ή τραυματισμούς του νευρικού, ερειστικού ή κυκλοφορικού συστήματος, ώστε ο κάθε ασθενής να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες του και να βελτιώσει στο έπακρο την ποιότητα ζωής του. Με εξατομικευμένα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του και στο πλαίσιο της συνεργασίας των θεραπευτών του κέντρου, τα αποτελέσματα της φυσικοθεραπείας μεγιστοποιούνται, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στη ζωή του λειτουργικός.