Εργοθεραπεία, Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία

Εργοθεραπεία

άνθρωπος
δίπλα

H εργοθεραπεία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ανεξάρτητης λειτουργίας και την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ενός ατόμου που αντιμετωπίζει λειτουργικά ελλείμματα μετά από έναν σωματικό τραυματισμό ή μια ασθένεια. Πρόκειται για την ειδικότητα που μέσα από τη χρήση επιλεγμένων και στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων, εμπλέκοντας δηλαδή τον ασθενή σε έργο, τον βοηθά να βελτιώσει τις κινητικές του λειτουργίες και τον τρόπο που σκέφτεται, αλλά και να ανακαλύψει νέους τρόπους, για να αναπληρώσει τυχόν μόνιμες απώλειες κάποιων λειτουργιών του. Στο κέντρο αποκατάστασης Αρμονία το τμήμα της εργοθεραπείας είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένους εργοθεραπευτές και εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα.

Τι είναι η εργοθεραπεία

Ουσιαστικά η εργοθεραπεία ασχολείται ως επιστήμη με την επίλυση θεμάτων που αφορούν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων μέσω της εμπλοκής τους στο έργο, τη χρήση δηλαδή παραγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων για την αποκατάσταση ατόμων που αντιμετωπίζουν σωματικές, αλλά και συναισθηματικές διαταραχές. Ενθαρρύνει έτσι τη συμμετοχή του ατόμου σε δραστηριότητες καθημερινότητας, προσομοιώνοντας την πραγματική ζωή υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβάλει οι κινητικοί ή ψυχικοί περιορισμοί.

Ως έργο στην εργοθεραπεία θεωρούνται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (πχ σίτιση, προσωπική υγιεινή, ένδυση), πιο σύνθετες καθημερινές δραστηριότητες (όπως διαχείριση οικονομικών, ανατροφή παιδιών, φροντίδα κατοικιδίων), διαχείριση υγείας (διαχείριση φαρμακευτικών αγωγών), εργασία (αναζήτηση απασχόλησης), παιχνίδια, ψυχαγωγία και κοινωνική συμμετοχή (κοινότητα, οικογένεια, φίλοι).

Εργοθεραπεία στην Αρμονία

Στο πλαίσιο της εργοθεραπείας στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία,  και πάντα σε συνεργασία με τις άλλες ειδικότητές του, αλλά και υπό τη συνεχή εποπτεία του φυσιάτρου, αξιολογείται η κατάσταση του ασθενούς και σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, που θα τον θέσει σε τροχιά προσωπικής αυτονομίας και κοινωνικής επανένταξης. Ειδικότερα, αφού παραπεμφθεί ο ασθενής από τον θεράποντα φυσίατρο στην εργοθεραπεία διενεργείται πλήρης αξιολόγηση σε:

Με την εργοθεραπεία ο ασθενής αναπτύσσει τις κινητικές, γνωστικές και αισθητηριακές του δεξιότητες εκ νέου, επανεκπαιδεύεται στην καθημερινότητα, ώστε να είναι ικανός να εκτελέσει καθημερινές εργασίες στο σπίτι και να αυτοεξυπηρετηθεί, εκπαιδεύεται στη χρήση ειδικών βοηθημάτων, εφόσον αυτά χρειαστούν, για τη βελτίωση της κινητικότητα και της διαβίωσής του, ενώ ο χώρος όπου ζει προσαρμόζεται υπό μια πιο εργονομική οπτική, ώστε να είναι λειτουργικός. Ειδικότερα, η συνολική προσπάθεια της εργοθεραπείας για την αποκατάσταση των ασθενών στην Αρμονία ολοκληρώνεται με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωστή διαρρύθμιση και τροποποίηση του χώρου με τις κατάλληλες προσαρμογές, ώστε να διευκολυνθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Το τμήμα μάλιστα διαθέτει έναν ειδικά διαμορφωμένο και ευχάριστο χώρο εξοπλισμένο με ποικιλία βοηθημάτων και τεχνικών μέσων, προφέροντας κίνητρα στον ασθενή.

Ουσιαστικά φεύγοντας από το κέντρο αποκατάστασης Αρμονία ο ασθενής έχει εκπαιδευτεί να φροντίζει τον εαυτό του, να διαχειρίζεται τα θέματα της υγείας του και να συμμετέχει ενεργότερα στην κοινότητα όπου ανήκει. Ο εργοθεραπευτής έχει ήδη βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στον ασθενή να είναι λειτουργικός σε πεδία όπως η προσωπική υγιεινή, η ένδυση, η υπόδηση, η προετοιμασία του φαγητού και η σίτιση, η μετακίνηση, η εργασία και η κοινωνικοποίηση.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί η εργοθεραπεία, για να επιτύχει τον σκοπό της είναι, πέραν του τεχνολογικού εξοπλισμού που εστιάζει κυρίως στα κινητικά ελλείματα, μια σειρά δράσεων, από τη ζωγραφική, την κεραμική και το παιχνίδι μέχρι το κέντημα και τη ζαχαροπλαστική, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες.

Στόχος άλλωστε της εργοθεραπείας είναι να ανοίξει τον δρόμο για τους ασθενείς, ώστε να έχουν μια ανεξάρτητη, παραγωγική και ποιοτική ζωή. Στο γνωστικό υπόβαθρο της επιστήμης αυτής συμμετέχουν μάλιστα πολλοί τομείς, από την ιατρική και τη νοσηλευτική μέχρι την ψυχολογία, την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία, που εισφέρουν σε μια ολιστική αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.

Η Αρμονία με την αξιοπιστία και την εξειδίκευσή της προσφέρει όλες τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών πέραν της εργοθεραπείας όπως φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη που θα συμβάλλουν, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή επανένταξη του ασθενούς στη ζωή του με τη μέγιστη δυνατή λειτουργική ανεξαρτησία.