Βελο­νι­σμός - Ηλεκτρο­βε­λο­νι­σμός

άνθρωπος
δίπλα

Ο βελονισμός, αλλά και η πιο σύγχρονη εξέλιξή του, ο ηλεκτροβελονισμός, τίθενται τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία της αποκατάστασης, με πεδία εφαρμογής αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, παγιδευτικά σύνδρομα, μετεγχειρητικό πόνο, μυϊκά σύνδρομα πόνου, ινομυαλγία, επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες, οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Βελονισμός και οφέλη

Ο βελονισμός είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες στην Άπω Ανατολή για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκει κλινική εφαρμογή με μεγάλη αποτελεσματικότητα και στη Δύση.

Κατά τον βελονισμό λεπτές, αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσεως τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, τα σημεία βελονισμού, με σκοπό να διεγείρουν τις τοπικές νευρικές απολήξεις. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν μια σειρά νευρικών ωθήσεων με κατεύθυνση προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ουσιών που έχουν αναλγητικές ιδιότητες, όπως οι ενδορφίνες και τα ενδογενή οπιοειδή, αλλά και την απελευθέρωση αγγειοδραστικών πεπτιδίων, που οδηγούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στα σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι βελόνες.

Τα οφέλη του βελονισμού είναι πολλαπλά για ένα άτομο που ξεκινά αποκατάσταση. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οξέος ή χρόνιου πόνου, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη φαρμακευτική αγωγή ή να εφαρμοσθεί στις περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν αποδίδουν ή δεν ενδείκνυνται για μια σειρά από λόγους, τονώνει τον οργανισμό, βοηθώντας τον να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις ενός προγράμματος αποκατάστασης, μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας, προάγει τη νευρογένεση και την αγγειογένεση, είναι ανώδυνος και ανεκτός από όλους, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, δεν έχει παρενέργειες και είναι απόλυτα ασφαλής. Λειτουργεί υποστηρικτικά σε προγράμματα αποκατάστασης για ασθενείς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, επηρεάζοντας την αγγειοκινητική δραστηριότητα και προκαλώντας την παραγωγή αγγειοδραστικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών.

Ηλεκτροβελονισμός και εφαρμογές

Ο ηλεκτροβελονισμός αποτελεί σύγχρονη τεχνική διέγερσης σημείων βελονισμού. Κατά την τεχνική αυτή οι βελόνες τοποθετούνται στα σημεία βελονισμού και συνδέονται με μια ειδική συσκευή μέσω ηλεκτροδίων, η οποία παράγει ένα ηλεκτρικό ερέθισμα, η συχνότητα και η ένταση του οποίου μπορούν να ελεγχθούν. Αυτή ακριβώς η παράμετρος, ο έλεγχος της συχνότητας και της έντασης του ηλεκτρικού ερεθίσματος, είναι που κάνει τη διαφορά, με τις χαμηλές συχνότητες και τις υψηλές συχνότητες να οδηγούν σε διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα, από την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο μέχρι την απελευθέρωση δυνορφινών στον νωτιαίο μυελό αντίστοιχα.

Ο ηλεκτροβελονισμός βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις παθήσεις όπου δρα ο βελονισμός, ειδικεύεται όμως κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τη σπαστικότητα, να βελτιώσει την κινητικότητα των άκρων, να συμβάλλει σε διαταραχές λόγου και να περιορίσει τον πόνο που προκαλούν ασθένειες ή κακώσεις στη σπονδυλική στήλη.

Οι θεραπείες βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού είναι μικρής διάρκειας κάθε φορά, η οποία κυμαίνεται ανάμεσα στα 10 και τα 30 λεπτά και σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες αποκατάστασης του εκάστοτε ασθενούς.

Ο βελονισμός στην Αρμονία

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία ο βελονισμός εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ιατρούς, που επιλέγουν την καλύτερη δυνατή μέθοδο για το βέλτιστο αποτέλεσμα και την ταχύτερη αποθεραπεία.

Στην Αρμονία αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προς όφελος του ασθενούς. Κερδίζουμε μαζί το στοίχημα επιστροφής του στην κανονικότητα μετά από ένα χειρουργείο, ένα ατύχημα, μια πάθηση που έχει περιορίσει τη λειτουργικότητά του. Σε μας θα βρείτε το πλέον αξιόπιστο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η υδροθεραπεία και η λογοθεραπεία, που εκτελούνται από επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και εκπαίδευσης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με προηγμένο εξοπλισμό. Άλλωστε, η Αρμονία έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους με πολυετή εμπειρία στον χώρο της υγείας και πραγματική ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο.