νέα


Μέθοδος McKenzie - Διάγνωση και Θεραπεία

Ο Robin McKenzie ανέπτυξε τη μέθοδο McKenzie τη δεκαετία του 1950 στη Νέα Ζηλανδία με σκοπό την περίθαλψη ασθενών με μυοσκελετικά προβλήματα. Επινόησε ένα σύστημα κατάταξης το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σπονδυλικά και μη σπονδυλικά μυοσκελετικά προβλήματα. Πρωτοπόρησε αναγνωρίζοντας σημαντικά κλινικά φαινόμενα όπως την ΠΠΚ (Προτίμηση κινητικής κατεύθυνσης) και της επικέντρωσης. Κυριότερο όμως σημείο ήταν η θέση του ασθενή στο κέντρο της μεθόδου θεραπείας.
Τι περιλαμβάνει η μέθοδος McKenzie
Η Μέθοδος McKenzie περιλαμβάνει 4 βασικά βήματα.
1. Αξιολόγηση
Ξεκινώντας ο κλινικός λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό και στην συνέχεια ακολουθεί η κλινική εξέταση (και τα 2 καταγράφονται σε ειδικές φόρμες αξιολόγησης). Στην κλινική εξέταση ζητείται από τον ασθενή να εκτελέσει συγκεκριμένες και κινήσεις και να μείνει σε συγκεκριμένες θέσεις. Σημαντική διαφορά από άλλες μεθόδους είναι η χρήση επαναλαμβανόμενων κινήσεων αντί για μια μόνο κίνηση. Στόχος είναι η κατάταξη του προβλήματος του ασθενή μέσω της αλλαγής των συμπτωμάτων και του εύρους κίνησης από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
2. Κατάταξη
Η κατάταξη γίνεται σε 3 βασικά σύνδρομα:
i. Σύνδρομο διαταραχής
ii. Σύνδρομο δυσλειτουργίας
iii. Σύνδρομο στάσης.
Και τα 3 σύνδρομα έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζονται με ειδικές μηχανικές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων κινήσεων και των παρατεταμένων θέσεων. Σημαντικό σημείο της μεθόδου McKenzie είναι δυνατότητα αναγνώρισης μίας μικρότερης ομάδας ασθενών μέσω της αξιολόγησης που δε μπορούν να ταξινομηθούν σε κανένα από τα 3 σύνδρομα και μπαίνουν στην υπο-ομάδα άλλο που περιλαμβάνει πχ. μη μηχανικές παθήσεις, πραγματικό χρόνιο πόνο, σοβαρές παθήσεις(πχ καρκίνος).
3. Αντιμετώπιση/Θεραπεία
Βάση των αποτελεσμάτων των παραπάνω ο κλινικός θα δώσει ειδικές συμβουλές και ασκήσεις σχετικά με τις στάσεις που πρέπει να υιοθετήσει και να αποφεύγει αρχικά ο ασθενής. Εάν το προβλήματα παρουσιάζεται δύσκολα ο κλινικός ίσως χρειαστεί να εκτελέσει δια των χειρών θεραπεία. Αυτό με σκοπό να γίνει σύντομα ο ασθενής ικανός για αυτοθεραπεία. Στόχος είναι η βελτίωση στο μικρότερο αριθμό συνεδριών δίνοντας έμφαση στην ενεργή συμμετοχή του ασθενή στη θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα τους με την κατάλληλη γνώση και καθοδήγηση.
4.Πρόληψη
Κυρίαρχη σημασία έχει μετά τη θεραπεία η γνώση που λαμβάνει ο ασθενής για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα υποτροπής. Σε περίπτωση υποτροπής είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα του γρήγορα, ακίνδυνα και αποτελεσματικά.
Συμπέρασμα
Η μέθοδος McKenzie αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας με μυοσκελετικά προβλήματα (είτε αφορά σπονδυλική στήλη είτε περιφερικές αρθρώσεις). Έχει κυρίαρχο στόχο την αυτοθεραπεία και την επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα του μέσα από τις λιγότερες δυνατές συνεδρίες. Στο κέντρο αποκατάστασης/αποθεραπείας Αρμονία φροντίζουμε πάντα να λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση για να ενταχθείτε και πάλι στην καθημερινή σας ζωή. Είτε χρειάζεστε βοήθεια στα πλαίσια, για παράδειγμα, της φυσικοθεραπείας είτε οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας του Αρμονία, να είστε σίγουροι πως το καταρτισμένο προσωπικό μας θα σας παρέχει τις πιο ποιοτικές υπηρεσίες.