έκτοπη οστεοποίηση, Αρμονία Κέντρο Αποκατάστασης

Διαβάστε το
σχετικό άρθρο

ενημέρωση
νέα

Τι είναι η έκτοπη οστεοποίηση;

Τι είναι η έκτοπη οστεοποίηση;

Πώς προκαλείται;

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία σε αυτό;

Βρείτε όλες τις απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα αυτού του ζητήματος με το σημερινό μας άρθρο.

Έκτοπη οστεοποίηση: Τι είναι και πώς προκαλείται;

Ως έκτοπη οστεοποίηση ορίζεται ο σχηματισμός οστού σε σημεία που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχει. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι μύες, τένοντες, σύνδεσμοι και κυρίως εντοπίζονται γύρω από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις. Στην αρχή το οστό που δημιουργείται είναι πιο μαλακό ενώ με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σκληρό και ολοκληρωμένο.

Η έκτοπη οστεοποίηση εμφανίζεται σε διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών με σειρά συχνότητας σε ισχία, γόνατα και αγκώνες. Προκύπτει έπειτα από εγκεφαλικό τραύμα, κάταγμα ή χειρουργική επέμβαση. Τα αίτια δεν είναι ακόμη σαφή. Ξεκινά από τη μετατροπή κάποιων κυττάρων που ονομάζονται μεσεγχυματικά σε οστεοβλάστες που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή νέου ιστού, ύστερα από λανθασμένες εντολές που λαμβάνουν από τους νευροδιαβιβαστές.

Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της φλεγμονής με τη μορφή πόνου, οιδήματος, ερυθρότητας, αύξησης θερμοκρασίας και μειωμένου εύρους κίνησης. Στην πορεία, εμφανίζεται δυσκαμψία που πιθανόν να καταλήξει σε παραμόρφωση και αγκύλωση.

Τα κλινικά συμπτώματα και τα απεικονιστικά ευρήματα (ακτινογραφίες,  σπινθηρογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία) που προκύπτουν είναι εκείνα που καθορίζουν τον τρόπο και τις τεχνικές αποκατάστασης του ασθενούς. Η αντιμετώπιση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την πρόληψη και με χειρουργική επέμβαση, όταν έχει δημιουργηθεί η οστική μάζα που δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα και την κίνηση. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας με κάποια μέσα αποκατάστασης αποδεικνύεται ευεργετικός.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση του ασθενή. Ο βασικός στόχος των ασκήσεων από το φυσικοθεραπευτή είναι η αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων. Πολλές φορές μάλιστα ο ειδικός μπορεί να κρίνει απαραίτητο να παρέμβει όσο ο ασθενής βρίσκεται σε κώμα μέσω της παθητικής κινητοποίησης. Αυτό, διότι είναι υψίστης σημασίας να μην υπάρχει ακινησία, η οποία μπορεί να προκαλέσει βραχύνσεις των μυών ή ακαμψία.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί εντάξει στο πρόγραμμα ασκήσεις εύρους κίνησης, διατάσεις που κινητοποιούν τα άκρα του ασθενούς. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς μια λάθος κίνηση μπορεί να τραυματίσει τον ασθενή και να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι η σωστή τοποθέτηση του ασθενούς στο κρεβάτι έπειτα από το ασκησιολόγιο για την αποφυγή έλκων πίεσης και πόνου Ο φυσικοθεραπευτής φροντίζει ώστε η αλλαγή της στάσης του σώματος να γίνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κλείνοντας, η έκτοπη οστεοποίηση αποτελεί βαριά πάθηση με σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο, με τη σωστή θεραπεία και τους κατάλληλους επαγγελματίες δίπλα σας μπορεί να βρεθεί λύση. Μάθετε για το Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία στη Θεσσαλονίκη και τι μπορεί να προσφέρει στα πλαίσια ενός τέτοιου προβλήματος με μια περιήγηση στον ιστότοπό μας!