παρηγορική φροντίδα, Αρμονία, Κέντρο Αποκατάστασης

Παρηγορική φροντίδα

άνθρωπος
δίπλα

Η παρηγορική φροντίδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η συνολική εκείνη προσέγγιση, η οποία βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πρόληψης ή της ανακούφισης του πόνου, καθώς και μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης σωματικών, ψυχικών και κοινωνικών προβλημάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για την περίθαλψη ενός ασθενούς, όταν μια ασθένεια  επιδεινώνεται προοδευτικά και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Η παρηγορική φροντίδα θέτει στον πυρήνα τον άνθρωπο, μεταφέροντας το κέντρο της προσοχής από τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της νόσου στην υποστήριξη του ασθενούς.

Βρίσκει δε εφαρμογή σε ασθενείς με καρκίνο, εξελικτικές νευρολογικές νόσους και νευρομυϊκές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μυασθένεια, η παραπληγία και η τετραπληγία,  αλλά και σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρδιακής αναπνευστικής ή νεφρικής ανεπάρκειας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα, αλλά και σοβαρά ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Παρηγορική φροντίδα: Φιλοσοφία

Αν και η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη διάγνωση και τη θεραπεία πολλών απειλητικών για την υγεία παθήσεων, σε μια σειρά περιπτώσεων οι ασθενείς θα βρεθούν σε επώδυνες και συχνά μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπου η παρηγορική φροντίδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Η παρηγορητική θεραπεία δεν υποκαθιστά το θεραπευτικό πλάνο που έχει αποφασιστεί για τον ασθενή, αλλά είναι συμπληρωματική, ώστε να τον ανακουφίσει, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του.

Αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου στην αξιοπρέπεια, όταν διάγει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του. Η αντιμετώπισή του με σεβασμό σε όλα τα στάδια της νόσου και δη στο τελευταίο βρίσκεται στο επίκεντρο της παρηγορικής φροντίδας. Μέσα από τη θεραπευτική αυτή οδό ο ασθενής δεν αισθάνεται εγκαταλελειμμένος, ούτε αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως βάρος για την οικογένειά του.

Οι στόχοι της παρηγορικής θεραπείας

Η παρηγορική φροντίδα, που μπορεί να εφαρμοστεί από τα πρώτα στάδια μιας επιδεινούμενης ασθένειας, έχει τους ακόλουθους στόχους:

Η παρηγορική φροντίδα στην Αρμονία

Σε καμία περίπτωση η ένταξη σε ένα πρόγραμμα παρηγορικής φροντίδας δεν ισοδυναμεί με παραίτηση του ασθενούς από τη ζωή ή με εγκατάλειψη από την πλευρά των οικείων του. Το αντίθετο, η παρηγορητική θεραπεία βοηθά τον ασθενή να ζήσει μια αξιοπρεπή και κατά το δυνατόν ενεργή ζωή, θέτοντας υπό έλεγχο τον πόνο και άλλα επώδυνα συμπτώματα.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία είμαστε στο πλευρό σας σε κάθε στάδιο της νόσου, όσο δύσκολη κι αν είναι, με σκοπό την ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα, την αξιοπρεπή διαβίωση με τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου συνεργάζεται στενά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Στην Αρμονία θα βρείτε το πλέον αξιόπιστο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία  και η υδροθεραπεία, που εκτελούνται από επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και εκπαίδευσης σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με προηγμένο εξοπλισμό.