Κλινική διαιτολογία, κέντρο αποκατάστασης Αρμονία

Κλινική Διαιτολογία-Διατροφολογία

άνθρωπος
δίπλα

Η κλινική διαιτολογία και διατροφή αποτελεί ζωτικό κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών, ανεξαρτήτως αιτιολογίας της πάθησής τους, αφού έχει ως στόχο να συμβάλει με την κατάρτιση εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων στη βελτίωση της υγείας τους. Συχνά μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως θεραπευτική διατροφή, αφού στην κλινική της εφαρμογή λειτουργεί με θεραπευτικό τρόπο για μια σειρά ασθενειών.

Η διατροφή άλλωστε μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την υγεία, είτε ευεργετικά, αξιοποιώντας τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών και λειτουργώντας ως «φάρμακο, είτε -στον αντίποδα- επιβαρυντικά για τον οργανισμό (παχυσαρκία, αναιμία, αβιταμίνωση), όταν παρεκκλίνει της ορθής της εφαρμογής.

Κλινική διαιτολογία και διατροφή: Στόχοι και εφαρμογές

Στόχος ενός προγράμματος που βάζει σε εφαρμογή την επιστήμη της κλινικής διαιτολογίας και διατροφής είναι η μεγιστοποίηση των ωφελειών της διατροφής για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας, αλλά και η εκπαίδευση για την πρόληψη παθήσεων μέσω ορθών διατροφικών επιλογών.

Η κλινική διαιτολογία και διατροφή βρίσκει εφαρμογή σε μια σειρά ασθενειών: καρδιαγγειακών (στεφανιαία νόσος, υπέρταση, αρτηριοσκλήρυνση, θρομβώσεις, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα), γαστρεντερικών (χρόνια γαστρίτιδα, έλκος στομάχου, διαφραγματοκήλη, καρκίνος οισοφάγου, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, καρκίνος εντέρου), μεταβολικών (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, διαταραχές λιπιδίων, οστεοπόρωση), νευρολογικών (επιληψία, εγκεφαλικό, νόσος Πάρκινσον, Alzheimer, σκλήρυνση κατά πλάκας), ψυχολογικών (νευρική ανορεξία, κατάθλιψη) και κακοηθειών (ενεργειακός μεταβολισμός όγκου, καρκινική νόσος, διατροφική ενίσχυση χημειοθεραπείας).

Η κλινική διαιτολογία και διατροφή στην Αρμονία

Το Τμήμα  Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής  του Κέντρου Αποκατάστασης Αρμονία εξασφαλίζει  την καλύτερη διατροφική φροντίδα των ασθενών, καθώς η σωστή και εξειδικευμένη βάσει πάθησης διατροφή συμβάλλει στην ταχύτερη αποθεραπεία και ανάρρωση, καθώς και στη διατήρηση της υγείας μετά την αποκατάσταση.

Το πρώτο βήμα στην κλινική διαιτολογία και διατροφή είναι η διενέργεια διατροφικής αξιολόγησης του ασθενούς, η εκτίμηση των αναγκών του σε σίτιση και ο καθορισμός ενός στόχου σωματικού βάρους. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς και λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις του ασθενούς (που μπορεί να απορρέουν ακόμα και από το πολιτιστικό ή θρησκευτικό του υπόβαθρο), την πάθηση και τις ανάγκες σίτισης, καθώς και την οδό χορήγησης σε συνεργασία με το λογοθεραπευτικό τμήμα, καταρτίζεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Το διαιτολόγιο επαναξιολογείται και διαμορφώνεται παράλληλα με την πορεία ανάρρωσης του ασθενούς.

Εκτός από την στόχευση του διαιτολογίου στην ταχύτερη ανάρρωση και αποθεραπεία του ασθενούς, στόχος της εξατομικευμένης διαιτολογικής φροντίδας είναι η ρύθμιση του βάρους και του μεταβολισμού, η αποφυγή καταστάσεων υποθρεψίας και η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και συνολικά της υγείας του νοσηλευόμενου. Επίσης, παρέχεται ενημέρωση και δίνονται διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, τις οποίες πρέπει να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν μετά την αποκατάσταση τους τόσο για την περίοδο ανάρρωσης όσο και κατόπιν αυτής. Έτσι, ο ασθενής, ακόμα και όταν ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στην Αρμονία, θα έχει στην καθημερινότητά του μια εξειδικευμένη συμβουλευτική στήριξη στη διαχείριση της διατροφής του. 

Σχεδιασμός από εξειδικευμένους επιστήμονες

Μεταξύ των διατροφικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αρμονία είναι αυτά για διαβητικούς ασθενείς, για ασθενείς που σιτίζονται μέσω γαστροστομίας, για άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και για ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, σχεδιάζονται διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα σε αλλεργίες ή δυσανεξίες, διατροφές για την απώλεια βάρους, αλλά και διατροφικά προγράμματα για δυσλιπιδαιμίες.

Στο Τμήμα  Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής της Αρμονίας όμως παρευρίσκεται συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας διαιτολόγος και για εξωτερικούς ασθενείς (μη νοσηλευόμενους). Κατά την επίσκεψη πραγματοποιείται κλινική συνέντευξη και σωματομετρικός έλεγχος και προκύπτει το διαιτολόγιο, αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις και προτιμήσεις, οι διατροφικές συνήθειες, το επίπεδο σωματικής άσκησης, καθώς και ο επιθυμητός στόχος του ασθενούς.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία η υπηρεσία της κλινικής διαιτολογίας και διατροφής βρίσκεται στα χέρια εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας, που σχεδιάζουν τα διατροφικά προγράμματα με στόχο τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς, την ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινότητά του, αλλά και την εκπαίδευση για ορθότερες διατροφικές επιλογές στο μέλλον και αφού πάρει εξιτήριο.

Η Αρμονία είναι το πλέον αξιόπιστο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη όπου είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη) για την αποκατάσταση των ασθενών.