Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση Αρμονία

Καρδιοανα­πνευ­στι­κή Αποκατάσταση

άνθρωπος
δίπλα

Η καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των προγραμμάτων αποκατάστασης και έχει διττό στόχο: τόσο την αποτελεσματική αποθεραπεία μετά την εκδήλωση μιας καρδιοαναπνευστικής νόσου –είτε έχει προηγηθεί χειρουργείο είτε όχι – όσο και την πρόληψη καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων. Στο επίκεντρο της καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης, η οποία παρέχεται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων υγείας, βρίσκονται η ενίσχυση της καρδιοαναπνευστικής υγείας του ασθενούς, αλλά και η καλύτερη προετοιμασία και εκπαίδευσή του, ώστε μελλοντικοί κίνδυνοι να προληφθούν, άρα και να αποφευχθούν.

Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση: Εφαρμογές

Η καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση βρίσκει εφαρμογή σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μια καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπως είναι το bypass, η αντικατάσταση, αλλά και η επιδιόρθωση βαλβίδας, που έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι-stent), που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, που αντιμετωπίζουν καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, ανεύρυσμα, βραδυκαρδία ή γενικότερα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για μια σειρά παθήσεων και καταστάσεων όπως είναι η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία.

Επίσης, η καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση μπορεί να εφαρμοστεί και σε χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, όπως είναι για παράδειγμα το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η κυστική ίνωση, οι βρογχεκτασίες και η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια,

Κάθε πρόγραμμα που σχεδιάζεται στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία είναι απόλυτα εξατομικευμένο και προκύπτει από τη συνεργασία μιας διεπιστημονικής ομάδας, με τον φυσίατρο να το σχεδιάζει λαμβάνοντας όλες τις ιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή και να βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή. Κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία έχει ο καρδιολόγος, ο οποίος παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να συμβάλλει σε κάθε βήμα με την εξειδικευμένη γνώση του.  

Καρδιοαναπνευστική Αποκατάσταση, Αρμονία

Παρόν στη διαδικασία είναι και το Τμήμα  Κλινικής Διαιτολογίας και Διατροφής  του Κέντρου Αποκατάστασης Αρμονία, προκειμένου να εξασφαλίσει  την κατάλληλη και εξειδικευμένη βάσει πάθησης διατροφή, που θα συμβάλει στην ταχύτερη αποθεραπεία και ανάρρωση, καθώς και στη διατήρηση της υγείας μετά την αποκατάσταση. Αρχικά γίνεται διατροφική αξιολόγηση του ασθενούς όσον αφορά στις ανάγκες του σε σίτιση και στον στόχο του σωματικού βάρους. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς και λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές προτιμήσεις του ασθενούς, την πάθηση και τις ανάγκες σίτισης, καθώς και την οδό χορήγησης, καταρτίζεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Το διαιτολόγιο επαναξιολογείται και διαμορφώνεται παράλληλα με την πορεία ανάρρωσης του ασθενούς.

Ασκήσεις, εκπαίδευση και συμβουλευτική κατά την καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση

Το πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης περιλαμβάνει, ανάλογα και με την πάθηση, μια σειρά αερόβιων ασκήσεων, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της αερόβιας ικανότητας της καρδιάς, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, ασκήσεις αναπνευστικών μυών. Αν και το βασικό κομμάτι του προγράμματος καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης είναι αυτό των ασκήσεων, παράλληλα ο ασθενής εκπαιδεύεται πώς να διάγει στο εξής μια πιο υγιεινή ζωή. Μαθαίνει να αναγνωρίζει τους κινδύνους για την υγεία του, να κάνει υγιεινές διατροφικές επιλογές και βέβαια ωθείται να διακόψει το κάπνισμα, εφόσον είναι καπνιστής. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται συμβουλευτική για την αντιμετώπιση των  πηγών στρες στην καθημερινότητα, που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς του ασθενούς.

Πέραν των ασκήσεων και της συμβουλευτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης περιλαμβάνεται επίσης συνεχής ψυχολογική υποστήριξη, που βοηθά τον ασθενή και τους οικείους του να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα κατά την επιστροφή τους στην καθημερινότητα.

Τα οφέλη της καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης είναι προφανή. Βελτιώνει τις καρδιοαναπνευστικές λειτουργίες και κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα ειδικά για ασθενείς με χρόνια προβλήματα.

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από την Αρμονία

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία η καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση βρίσκεται στα χέρια εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας, που σχεδιάζουν την άσκηση, εκπαίδευση και επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα με τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα και με την επιθυμητή ποιότητα ζωής. Η Αρμονία διαθέτει μια πλήρως οργανωμένη υπηρεσία καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης, που με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό της προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής δημιουργεί για τον ασθενή το ιδανικό περιβάλλον. Η Αρμονία αποτελεί το πλέον αξιόπιστο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη. Παρέχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών που βοηθούν τους ασθενείς να ανακτήσουν τη ζωή τους.