νέα
Ακρωτηριασμός και αποκατάσταση
Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρμονία αντιλαμβανόμαστε βαθιά την πολυπλοκότητα των προκλήσεων που φέρνει ένας ακρωτηριασμός στη ζωή των ασθενών μας. Πέρα από τη σωματική αναπηρία, επηρεάζει επίσης σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση και την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Οι ασθενείς μας ενδέχεται να βιώνουν απώλεια αυτονομίας, δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία και προκλήσεις στην αυτοεκτίμηση.
Ωστόσο, στην Αρμονία -μέσα από τις πιο προηγμένες τεχνικές αποκατάστασης και με έμφαση στην προσωπική προσέγγιση- προσφέρουμε ολοκληρωμένη φροντίδα που επικεντρώνεται στην εξειδικευμένη ανάκτηση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας μετά από ακρωτηριασμό.
Ποιες είναι οι αιτίες ακρωτηριασμού;
Ακρωτηριασμός είναι η αποκοπή ή η αφαίρεση άκρου (μέλους) ή τμήματος αυτού. Οι λόγοι που οδηγούν στην απόφαση επέμβασης ακρωτηριασμού είναι ποικίλοι.
Αιτίες ακρωτηριασμού είναι:
▪Η περιφερική αρτηριακή νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή αίματος λόγω στένωσης των αρτηριών.
▪ Ο σακχαρώδης διαβήτης ή η γάγγραινα.
▪Σοβαρό τραύμα που κυρίως προκαλείται από ανεπανόρθωτη βλάβη σ’ ένα άκρο λόγω ατυχήματος.
▪Καρκινικός όγκος.
▪Σοβαρές λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.
▪Συγγενή ελαττώματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται ακρωτηριασμός σε άτομα ως προληπτική χειρουργική επέμβαση για παθολογικά προβλήματα.
Ποιοι είναι οι τύποι ακρωτηριασμών:
✓Μικρός ακρωτηριασμός: Περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός δακτύλου του ποδιού ή μέρους του ποδιού.
✓Μερικός ακρωτηριασμός: Αφαιρείται μόνο μέρος του άκρου, διατηρώντας κάποια λειτουργία.
✓Πλήρης ακρωτηριασμός: Αφαιρείται ολόκληρο το άκρο.
Ποιες είναι οι επιπλοκές που ακολουθούν έναν ακρωτηριασμό;
✓Πόνος-φάντασμα: Αισθήσεις στο άκρο που λείπει
✓Λοίμωξη: Κίνδυνος μόλυνσης στο χειρουργικό σημείο
✓Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνος εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης
✓ Πόνος στο σημείο του ακρωτηριασμού
✓Κατάκλιση δέρματος: Πληγές πίεσης στο υπολειπόμενο άκρο
Ακρωτηριασμός και αποκατάσταση
Η Αρμονία προσφέρει προσαρμοσμένα προγράμματα αποκατάστασης που σχεδιάζονται για να ενδυναμώσουν τους ασθενείς μας σε κάθε βήμα της ανάκαμψής τους. Μέσω των ιατρών φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης, της προσθετικής τεχνολογίας, της φυσικοθεραπείας, της εργοθεραπείας και της ψυχολογικής υποστήριξης, παρέχουμε τα εργαλεία για να ανακτήσουν την αυτονομία τους και να επανέλθουν με επιτυχία στην κοινωνία.
Ειδικότερα, η αποκατάσταση περιλαμβάνει:
✓Προσθετική: Ανάλογα με το επίπεδο ακρωτηριασμού, μπορούν να τοποθετηθούν προσθετικά μέλη για να βοηθήσουν την κινητικότητα.
✓Φυσικοθεραπεία: Βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, της δύναμης, της ευελιξίας και της κινητικότητας.
✓Εργοθεραπεία: Επικεντρώνεται στην εκμάθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων με τη χρήση προσθετικών.
✓Ψυχολογική υποστήριξη: Η συμβουλευτική και οι ομάδες υποστήριξης βοηθούν στην προσαρμογή στις αλλαγές της ζωής.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό συχνά εμφανίζουν κατάθλιψη και άγχος που συνδέεται με την εικόνα του σώματός τους. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή του ασθενούς στη νέα κατάσταση.
Τα εξατομικευμένα προγράμματα της Αρμονίας προσφέρουν τρόπους και «βοηθήματα» άμεσης εκμάθησης νέων δεξιοτήτων και υιοθέτησης νέων συνηθειών, όπως για παράδειγμα προσαρμοστικές συσκευές και βοηθήματα για τις καθημερινές δραστηριότητες. Παράλληλα, τονίζεται η σημασία της διατήρησης της δραστηριότητας για τη συνολική υγεία, καθώς και της υγιεινής διατροφής για τη διευκόλυνση της επούλωσης των πληγών και της πρόληψης των επιπλοκών.
Αξιολόγηση ασθενούς
Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και εξατομικευμένου φυσιοθεραπευτικού προγράμματος βασίζεται στον προσδιορισμό της αιτίας ή των αιτιών του ακρωτηριασμού και κατόπιν στην αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς ως προς:
• Το σημείο και τον βαθμό της αναπηρίας σε άμεση σχέση με το επίπεδο απώλειας της λειτουργικότητας
• Τη γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου
• Την ευαισθησία των περιοχών στην πίεση
• Την ικανότητα του ατόμου να ελέγχει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων
• Τη μυϊκή δύναμη του ατόμου
• Τον βαθμό ιδιοδεκτικότητας, κιναισθησίας και αισθητικής ετοιμότητας
• Τα κίνητρα και την αντοχή στις ασκήσεις
• Το είδος του προσθετικού μηχανισμού που χρησιμοποιεί ή θα χρησιμοποιήσει
Ποιοι είναι οι στόχοι της φυσιοθεραπείας;
- Φροντίδα του κολοβώματος (ακρωτηριασμένου μέλους)
- Μείωση του πόνου
- Πρόληψη αναπνευστικών επιπλοκών
- Διατήρηση ή/και αύξηση της μυϊκής δύναμης και του εύρους κίνησης
- Προσαρμογή στη διαφορετική ιδιοδεκτικότητα, κιναισθησία και αισθητική ετοιμότητα
- Ανάπτυξη κινήτρων και ενδιαφέροντος από την πλευρά του ασθενή για την επίτευξη καλής συνεργασίας, με στόχο τη μέγιστη ανάπτυξη της λειτουργικότητάς του
- Αύξηση της αντοχής στις ασκήσεις
- Επανεκπαίδευση λειτουργικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων
Εφαρμογή μετεγχειρητικού φυσιοθεραπευτικού προγράμματος
➢Αναπνευστική φυσικοθεραπεία: Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται για τη διατήρηση του επαρκούς αερισμού των πνευμόνων, την υποστήριξη της απόχρεμψης των βρογχικών εκκρίσεων από τις αεροφόρους οδούς και την εξασφάλιση της διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος και της κινητικότητας των αρθρώσεων.
➢Περίδεση: Μετά την επούλωση του τραύματος το κολόβωμα περιδένεται με ελαστικό επίδεσμο μεγάλου πλάτους, δίνοντας μεγαλύτερη πίεση στην κορυφή και μικρότερη στη βάση, για τη δημιουργία καλού σχήματος.
➢Αντιμετώπιση των διαφορετικών τύπων πόνου του ακρωτηριασμένου σκέλους: Ο χειρουργημένος παρουσιάζει συχνά ισχυρούς πόνους, οι οποίοι εμφανίζουν τρεις κύριους τύπους:
1. Πόνος με αίσθηση καύσωνα, σύνθλιψη και έλξη πάνω στο μέλος που αφαιρέθηκε (πόνος φάντασμα).
2. Πόνοι ή αίσθηση καύσωνα στο κολόβωμα χωρίς αντανάκλαση στο μέλος που λείπει.
3. Ελαφροί επιφανειακοί πόνοι σε ολόκληρο το μέλος με διαφορετική ένταση. Η κρυοθεραπεία και η εφαρμογή φυσικών μέσων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνου, ειδικά μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
➢ Θεραπευτικές ασκήσεις: Κύριο μέλημα αποτελεί η διατήρηση της συνέργειας των μυών (ενδυνάμωσης) και το πλήρες εύρος κίνησης σε όλο το τμήμα του ακρωτηριασμένου άκρου, καθώς σε αυτά τα δύο στοιχεία βασίζεται η επιτυχία της προθετικής. Η αποκατάσταση ξεκινά με την εκμάθηση της κάθε κίνησης ξεχωριστά, έως ότου το άτομο προχωρήσει στην εκμάθηση συνδυασμένων κινήσεων του κολοβώματος στα πρότυπα των λειτουργικών κινήσεων του σώματος.
➢Επανεκπαίδευση του ασθενούς στη βάδιση με προσθετικό μέλος: Η λειτουργική δυνατότητα της βάδισης των ασθενών αυξάνεται μέσω της εκπαίδευσης της άσκησης.
Στην Αρμονία -με ένα πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών- είμαστε δίπλα στους ασθενείς μας σε κάθε βήμα, από την αρχική αντιμετώπιση έως την πλήρη επανένταξή τους στην κοινωνία με αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση. Η διαδρομή της αποκατάστασης μετά από ακρωτηριασμό είναι συχνά μακρά και απαιτητική, αλλά η επιμονή και η αφοσίωσή μας στην αριστεία εξασφαλίζουν την υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας.